Postizanje sveobuhvatnog nadzora proizvodnje

Trimo

Logotip Trimo
Od svog osnivanja 1961. godine kompanija Trimo se dokazala kao jedna od vodećih evropskih kompanija koja razvija originalna i celovita rešenja za obloge za zgrade (fasade i krovove), čelične konstrukcije i modularna prostorna rešenja. Kompanija ima proizvodna mesta u Sloveniji, Srbiji, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i kćerke kompanije i filijale u više od 20 država sveta.

IZAZOV

Kompanija Trimo je tražila veći nivo transparentnosti u pogledu proizvodnih procesa i bolje razumevanje razloga gubitaka, što bi dovelo do povećane produktivnosti i većeg kvaliteta proizvodnje.

REŠENJA

Instaliran je standardni MePIS OPEX sistem i integrisan je sa prethodno implementiranim MePIS MES. MePIS OPEX otkriva zastoje u radu na osnovu dobijenih podataka iz proizvodne opreme, meri planirane i proizvedene količine i prikuplja informacije o kvalitetu proizvoda. Razlozi zastoja delimično se beleže automatski, a delimično se ručno klasifikuju od strane operatera. Takvi podaci su osnova za izračunavanje ključnih pokazatelja performansi (KPI), uključujući OEE. MePIS OPEX je konfigurisan tako da omogućava standardizovani pregled sve četiri linije. Pored standardnih displeja, Metronik je takođe pripremio namenske ekrane i proračune pokazatelja performansi specifične za proizvodnju u kompaniji Trimo, na primer brzinu linije. Implementirani sistem je tipičan primer kako industrijski koncept 4.0 radi u praksi.

REZULTAT

Praćenjem ključnih pokazatelja proizvodnih performansi u kompaniji Trimo, proizvodnim procesom se može upravljati mnogo bolje i efikasnije nego ranije. Razlozi gubitaka u proizvodnji poznati su i odmah su dostupni operaterima i menadžerima. Eliminacija gubitaka rezultira poboljšanom produktivnošću proizvodnje i trenutnim smanjenjem troškova. MePIS OPEX sistem takođe omogućava kompaniji Trimo da izvrši naredne analize, čineći planiranje proizvodnje lakšim.
Slika proizvodnih kazalnikov